Samen met je kinderen pannenkoeken bakken
Bakken
Gebruik je ook altijd pannenkoeken mix?
Maak het beslag zelf met je kind en kijk hoe leuk het is.
Voor kinderen is het een avontuur om te zien hoe de ingrediënten zich vermengen; hoe het deeg verandert van structuur en dat je het resultaat ook nog op kan eten.
In HET BONTE HUIS
Mans is jarig en neemt afscheid. Reden voor een feestje. We maken pannenkoeken. Niet uit een pakje, nee we maken echt pannenkoeken-beslag. 'Wat hebben we nodig?' Vraag ik aan de kinderen...
En wat ze opnoemen haal ik uit de keuken: eieren, bloem, melk...
Ik zet alles klaar en we kunnen beginnen, schort aan en de mouwen opgestroopt.
Wat heb je nodig?
- een ei per person
- bloem (we hebben bloem van de molen, dus daar zitten ook nog wat pitjes in)
- melk
- snufje zout
- kokosolie of olie
- schort
- mengkom
- garde
- grote lepel
- pan
- spatel
- soeplepel
Stap voor stap
stap 1: Samen maak je het beslag
Een recept heb je niet nodig, per persoon 1 ei (dat worden 2 pannenkoeken) en op deze manier krijg je geen klontjes in het deeg
- De eieren worden één voor één in de mengkom getikt.
- Met een garde gaan de kinderen proberen de eitjes te kloppen, niet zo makkelijk, want vaak wil het eigeel niet stuk.
Wel een leuk karweitje. - Wanneer alle eitjes in de kom zitten ga ik nog even goed roeren 'als een keukenmachine' (dus heel hard).
- Nu mogen de kinderen om en om een lepel bloem in de mengkom doen, de andere roert met de garde.
- Gebruik zo veel lepels bloem, tot het voor de kinderen moeilijk wordt om te roeren en er een ‘kauwgom'-achtige substantie ontstaat. Altijd leuk om de garde even omhoog te houden en te zien hoe de massa naar beneden druipt...
- Nu komt de melk, je hebt melkpakken die goed kunnen schenken, dus dat kunnen de kinderen ook doen. Eerst een scheutje, maar als het meer wordt is dit ook geen probleem.
- Voorzichtig beginnen met roeren, zodat het beslag goed mengt.
- Zoveel melk toegeven tot dat het een yoghurt-achtig beslag is.
- Klaar.
Laat het beslag nog even een kwartier staan, je zult zien dat het mengsel dikker wordt en dat je toch nog wat melk moet toevoegen.
Zo zijn de pannenkoeken beter verteerbaar en liggen niet zo zwaar op de maag.
stap 2: Pannenkoeken bakken
- Verhit een beetje kokosolie of olie in de pan.
- Breng de pan goed op temperatuur (elektra stand 5)
- Wanneer je denkt dat het veilig genoeg is, kan je kind ook het beslag in de pan scheppen met een soeplepel.
- Blijf erbij want je kan de pannenkoek snel weer omdraaien.., of wie kan de pannenkoek in de lucht omdraaien?
- Variatie met banaan, appelschijfjes, spek, kaas...
stap 3: Eet smakelijk
En smullen maar...
In samenwerking met HET BONTE HUIS
Voor de thuis rubriek is de kleine ladder een samenwerkingsverband aangegaan met HET BONTE HUIS.
HET BONTE HUIS is een kleinschalige kinderopvang in het centrum van Haarlem, dat zijn inspiratie haalt uit de antroposofie, Reggio Emilia en Emmi Pikler.
Op de website van HET BONTE HUIS vindt je een blog waar regelmatig interessante berichten over bijvoorbeeld opvoeding geplaatst worden.
Andere artikelen die je mogelijk interessant vindt
vergelijkebare en passende arikelen
Lekkere Groentesoep
Maak dit lekkere Kerstkoekje Vanillekipferl
Glühwein (voor kinderen)
Recept voor zelfgemaakte bieten humus
Het meest recente artikel
Winterliedjes
Voor alle artikelen geldt dat zij niet gesponsord zijn.