Samen met je kinderen pannenkoeken bakken

Bakken

Gebruik je ook altijd pannenkoeken mix?
Maak het beslag zelf met je kind en kijk hoe leuk het is.
Voor kinderen is het een avontuur om te zien hoe de ingrediënten zich vermengen; hoe het deeg verandert van structuur en dat je het resultaat ook nog op kan eten.

In HET BONTE HUIS

Mans is jarig en neemt afscheid. Reden voor een feestje. We maken pannenkoeken. Niet uit een pakje, nee we maken echt pannenkoeken-beslag. 'Wat hebben we nodig?' Vraag ik aan de kinderen...
En wat ze opnoemen haal ik uit de keuken: eieren, bloem, melk...
Ik zet alles klaar en we kunnen beginnen, schort aan en de mouwen opgestroopt.

Wat heb je nodig?

Wat heb je nodig om samen met je kinderen pannenkoeken te bakken, zo doen we het in het bonte huis in Haarelm
  • een ei per person
  • bloem (we hebben bloem van de molen, dus daar zitten ook nog wat pitjes in)
  • melk
  • snufje zout
  • kokosolie of olie
  • schort
  • mengkom
  • garde
  • grote lepel
  • pan
  • spatel 
  • soeplepel

Stap voor stap

stap 1: Samen maak je het beslag

Doe per kind één ei in de kom, dit is goed voor twee pannenkoekenNu mogen de kinderen om en om een lepel bloem in de mengkom doen, de andere roert met de gardeAltijd leuk om de garde even omhoog te houden en te zien hoe de massa naar beneden druipt

Een recept heb je niet nodig, per persoon 1 ei (dat worden 2 pannenkoeken) en op deze manier krijg je geen klontjes in het deeg

  • De eieren worden één voor één in de mengkom getikt.
  • Met een garde gaan de kinderen proberen de eitjes te kloppen, niet zo makkelijk, want vaak wil het eigeel niet stuk.
    Wel een leuk karweitje.
  • Wanneer alle eitjes in de kom zitten ga ik nog even goed roeren 'als een keukenmachine' (dus heel hard).
  • Nu mogen de kinderen om en om een lepel bloem in de mengkom doen, de andere roert met de garde.
  • Gebruik zo veel lepels bloem, tot het voor de kinderen moeilijk wordt om te roeren en er een ‘kauwgom'-achtige substantie ontstaat. Altijd leuk om de garde even omhoog te houden en te zien hoe de massa naar beneden druipt...
  • Nu komt de melk, je hebt melkpakken die goed kunnen schenken, dus dat kunnen de kinderen ook doen. Eerst een scheutje, maar als het meer wordt is dit ook geen probleem.
  • Voorzichtig beginnen met roeren, zodat het beslag goed mengt.
  • Zoveel melk toegeven tot dat het een yoghurt-achtig beslag is.
  • Klaar.


Laat het beslag nog even een kwartier staan, je zult zien dat het mengsel dikker wordt en dat je toch nog wat melk moet toevoegen.
Zo zijn de pannenkoeken beter verteerbaar en liggen niet zo zwaar op de maag. 

stap 2: Pannenkoeken bakken

Bak samen met je kind de pannenkoeken

  • Verhit een beetje kokosolie of olie in de pan.
  • Breng de pan goed op temperatuur (elektra stand 5)
  • Wanneer je denkt dat het veilig genoeg is, kan je kind ook het beslag in de pan scheppen met een soeplepel.
  • Blijf erbij want je kan de pannenkoek snel weer omdraaien.., of wie kan de pannenkoek in de lucht omdraaien?
  • Variatie met banaan, appelschijfjes, spek, kaas...

stap 3: Eet smakelijk

Eet smakelijk je pannenkoeken zijn klaar

En smullen maar...

In samenwerking met HET BONTE HUIS

In samenwerking met HET BONTE HUIS

Voor de thuis rubriek is de kleine ladder een samenwerkingsverband aangegaan met HET BONTE HUIS.

HET BONTE HUIS is een kleinschalige kinderopvang in het centrum van Haarlem, dat zijn inspiratie haalt uit de antroposofie, Reggio Emilia en Emmi Pikler.

Op de website van HET BONTE HUIS vindt je een blog waar regelmatig interessante berichten over bijvoorbeeld opvoeding geplaatst worden.

Andere artikelen die je mogelijk interresant vindt

vergelijkebare en passende arikelen


Groentesoep is heel gezond, <br>maar soep is niet altijd makkelijk te eten voor kinderen: <br>het is snel te heet of het loopt onhandig van de lepel.<br>Probeer een keer deze soep, <br>die is lekker dik zodat het makkelijker eet en gelijkmatig afkoelt.

Lekkere Groentesoep

Dit is een echt kerstkoekje dat o.a veel gegeten wordt in Duitsland en Oostenrijk tijdens de kerstdagen.<br>Het is een lekker knapperig koekje dat er niet alleen lekker uit ziet, maar ook heel lekker smaakt. In dit artikel vind je het recept.

Maak dit lekkere Kerstkoekje Vanillekipferl

Glühwein is echt een drankje voor de winter, bij het skiën of schaatsen, maar ook lekker bij kerst en nieuwjaar. Deze Glühwein is speciaal voor kinder gemaakt met appelsap i.p.v. wijn.<br>Lekker warm en met een heerlijke smaak.<br>Ook leuk als alternatief voor je gasten die geen alcohol drinken.

Glühwein (voor kinderen)

Met dit recept kun je lekkere bieten humus maken, lekker voor op brood of naast de maaltijd. Wanneer je kind het leuk vind om te helpen in de keuken, is dit ook een leuk recept, want het is niet moeilijk en je eigen gemaakte eten smaakt natuurlijk altijd lekker.

Recept voor zelfgemaakte bieten humus



Het meest recente artikel


Als je vaak een negatieve reactie krijgt op je antwoord, wat er vanavond gegeten wordt, dan is deze soep een uitkomst. De eerste keer dat ik zei dat we soep met chips gingen eten, keken twee verbaasde ogen mij aan en hoorde ik alleen maar 'echt'. Bovendien is deze soep heerlijk en nog gezond ook.

Paprikasoep met chips

Terug naar overzicht artikelen
Reageer

Voor alle artikelen geldt dat zij niet gesponsord zijn.

Hier vind je leuke uitjes en ondernemers die iets doen voor of met kinderen in de regio Haarlem

dekleineladder.nl is ontwikkeld en wordt uitgegeven door Ginolica | Oplossingen voor het web