Maak je eigen Mikado Spelletje

Spelletjes

maak je eigen mikado spelletjes voor bijna niets

Mikado is een leuk en snel spelletje, ideaal om de tijd te vullen als je even moet wachten. En wat is er nu leuker dan met een spelletje te spelen dat je zelf hebt gemaakt. Dit spelletje is bijna gratis te maken als je al wat stiften in huis hebt. Want je koopt al 100 satestokjes voor ca. 50 cent.

Wat heb je nodig?

Wat heb je nodig om zelf zo'n leuk mikado spelletje te maken?
  • 41 satéstokjes
  • Minimaal 5 verschillende stiften
  • Een elastiekje om het mikado spel op te kunnen bergen.

Stap voor stap

stap 1: Selecteer 41 satéstokjes

Knutselen met je kind hoeft niet duur te zijn, als je al stiften in huis hebt, kun je voor nog geen 50 cent dit mikado spelletje maken

Als je kind nog te klein is om de stokjes in te kleuren met stiften, is dit wel een leuk klusje voor hem of haar.
Haal alle satéstokjes uit de verpakking en leg deze voor je op tafel. Rol er met je hand over zodat ze goed verdeeld zijn en haal de erg kromme en de kapotte stokjes er tussen uit. Het is niet erg als de stokjes een beetje krom zijn, maar hoe rechter de stokjes zijn, hoe stabieler de stapel straks wordt.

Als je de echte slechte stokjes eruit hebt gehaald selecteer je 41 stokjes die straks het mikado spel zullen vormen. (De andere stokjes kun je ergens anders voor gebruiken).

stap 2: Kies je favoriete kleuren en kleur de Mikado-stokjes

Kies de kleuren uit die je zelf mooi vind en maak dit prachtige en leuke spelletjeZorg ervoor dat het makkelijk herkenbaar is hoeveel het mikado-stokje waard is.

Het leuke van het maken van je eigen spelletje is dat je zelf kunt bepalen, hoe je spelletje eruit gaat zien.
In het voorbeeld is gekozen voor een klassieke indeling maar met eigen kleuren, maar je kunt eigenlijk alles doen wat je maar wilt.
Je kunt bijvoorbeeld alleen de puntjes kleuren, of de stokjes helemaal kleuren. Het is wel handig om op een of ander manier snel te kunnen zien wat een mikado stokje waard is.

Daarom is er in dit voorbeeld voor gekozen om het aantal vlakken op de mikado stokjes overeen te laten komen met het aantal punten.

stap 3: Maak 41 mikado stokjes

Als je samen met je gezin de stokjes maakt is je zelfgemaakte Mikado-spelletje zo af.

Het mikado spel bestaat uit 41 stokjes:

  • 15 stokjes die 2 punten waard zijn
  • 15 stokjes die 3 punten waard zijn
  • 5 stokjes die 5 punten waard zijn
  • 5 stokjes die 10 punten waard zijn
  • 1 stokje dat 20 punten waard is

De spelregels

Je Mikado spelletje is af, en hier kun je lezen hoe je het spelletje moet spelenBen je klaar met Mikado spelen dan kun je het spel opbergen door er een elastiek omheen te doen.

De spelregels voor mikado zijn heel eenvoudig en kun je spelen in 2 varianten:
Het stokje van 20 punten heet 'Mikado' en de andere stokjes heten 'Mandarijn'.
Het is de bedoeling dat je alle stokjes bij elkaar in je vuist houd en deze 'schud', waarna je de mikado in het midden van het bundeltje Mikadostokjes steekt. Vervolgends zet je het bundeltje mikado stokjes met de punten op de tafel of vloer en laat deze los.

Er ontstaat een wirwar met mikado stokjes.
Nu mag je proberen zo veel mogelijk stokjes te pakken zonder dat er een ander stokje beweegt. Wanneer de stokjes vrij liggen is dat makkelijk maar anders kun je bijvoorbeeld op de punt drukken om hem vrij te spelen. Wanneer je als een mikado stokje hebt, mag je deze ook gebruiken om een volgend stokje vrij te spelen.

Je mag gaan staan, maar je niet verplaatsen.

Als je een ander stokje beweegt terwijl je een Mikadostokje probeert vrij te spellen kun je twee dingen doen;
De beurt gaat naar de ander, of de stapel wordt opnieuw gemaakt.

Als je klaar bent met spelen kun je je zelfgemaakte Mikadospel opbergen door er een elastiekje omheen te doen.

Veel plezier!

Video

Andere artikelen die je mogelijk interessant vindt

vergelijkebare en passende arikelen


In dit artikel kun je lezen en zien hoe je een knikkerspel kunt maken van hout. Leuk voor de wat ouder kinderen, want die kunnen dit zelf maken. Bij de kleinere kinderen kunnen de ouders over grotere broer of zus een beetje helpen. <br>(inclusief sjabloon en video)

Maak een knikkerspel van hout

Voor de kleintjes is dit een leuk spelletje om leren mikken en bijvoorbeeld kleuren of vormen te leren, maar voor de oudere kinderen, is het leuk om te spelen, en leuk om te maken, want met deze basistechniek kun je helemaal je eigenspel maken met je eigen regels.

Maak je eigen mik-spelletje van wc-papier-rolletjes

Domino is typisch zo'n spelletje wat je op verschillende niveau's kunt spellen, en makkelijk mee te nemen is wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat. En wat is er leuker dan domino te spelen met afbeeldingen of kleuren doe je zelf leuk vind. Maak met je en/of voor je kind dit leuke spel.

Maak je eigen dominospel

Dit is een ideaal spelletje om wat tijd te overbruggen of om gewoon te ervaren dat je met bijna niets ook lol kan hebben. Het enige wat je nodig hebt is papier en iets om in, op, of overheen te springen. Het papier kun je kopen maar je kunt bijvoorbeeld ook een cover van een tijdschrift gebruiken

Maak je eigen springspelletje met papieren kikkersHet meest recente artikel


De winter is een bijzonder seizoen, je keert naar binnen en verlangt naar de zon, tenzij het echt koud wordt dan verlang je in ene naar ijs en sneeuw. Ook deze kinderliedjes gaan over die prachtige winter, met sneeuwballen, sneeuwpoppen en natuurlijk schaatsen en sleeën

Winterliedjes

Terug naar overzicht artikelen
Reageer

Voor alle artikelen geldt dat zij niet gesponsord zijn.


Hier vind je leuke uitjes en ondernemers die iets doen voor of met kinderen in de regio Haarlem

dekleineladder.nl is ontwikkeld en wordt uitgegeven door Ginolica | Oplossingen voor het web.