Maak je eigen dominospel

Spelletjes

Domino is typisch zo'n spelletje wat je op verschillende niveau's kunt spellen, en makkelijk mee te nemen is wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat. En wat is er leuker dan domino te spelen met afbeeldingen of kleuren doe je zelf leuk vind. Maak met je en/of voor je kind dit leuke spel.

Wat heb je nodig?

Domino is voor alle leeftijden, en dit heb je nodig om zelf zo'n leuk dominospel te maken met je kinderen
  • stevig stuk karton
  • gekleurd papier
  • afbeeldingen/kleuren voor de simpele variant
  • perforator of pons
  • schaar en/of mes
  • lijm

Stap voor stap

stap 1: Plak de gekleurde papieren op het karton

Pak een stevig stuk karton en beplak deze aan beide kanten met een mooie kleur papier

Het leuke van je eigen spelletje maken, is dat je zelf kan bepalen hoe deze eruit komt te zien. In het geval van het voorbeeld vond ik het leuk om twee varianten te maken, een voor het punten spel en een voor de simpelere variant met afbeeldingen/kleuren.
(onderaan dit artikel worden de spel varianten uitgelegd).

Om een goede basis te maken voor de domino stenen is het handig om een stevig stuk karton tussen de voor- en achterkant van de gekleurde papieren te plakken. Ik heb een stuk karton uit de verpakking van een cornflakes-doos gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook iets anders gebruiken.

stap 2: Snijd of knip er 28 gelijke stukken uit.

Nu knip je het karton in 28 gelijke stukken. eventueel kun je dit ook met een mes doen.

Het standaard dominospel bestaat uit 28 stenen, waarbij eruit wordt gegaan van 6 waardes en een lege waarde. Eventueel kun je dit uitbreiden of versimpelen met meer of minder stenen, bij de spelvarianten kun je lezen hoeveel dominostenen je dan moet maken.

Je kunt de dominostenen in alle soorten en maten maken. Ik heb er voor gekozen om stenen van 2,5 cm bij 5 cm te maken.

Het is handig om ze meteen in dit patroon te leggen zodat je zometeen goed kunt zien waar je gebleven bent.

stap 3: Maak rondjes met een pons of perforator en plak deze op

Voor het punten spel van domino, maak je met een pons of perforator rondjes die je vervolgens op plakt.

Voor de punten variant van het dominospel is het noodzakelijk om te kunnen zien hoeveel een steen waard is. Ik heb gekozen voor de klassieke variant, met de dobbelsteen punten, maar je zou ook geschreven cijfers kunnen gebruiken.

Pak de gewenste kleur papier, en perforeer of pons rondjes, zodat je deze op kunt plakken met een pritstift.

Je begint helemaal links met de linkerkant van de stenen leeg te houden, en vervolgens de rechterkant van de steen te beplakken met respectievelijk 0,1,2,3,4,5,6 stippen (of de cijfers geen, 1,2,3,4,5,6).
Bij de tweede rij met stenen doe je het zelfde allen dan met 1 aan de linkerkant en 1,2,3,4,5,6 aan de rechterkant. Elke bovenste steen is een dubbele variant. En zo ga je door tot de laatste steen van 6,6.

stap 4: Hussel de dominostenen en maak de plaatjes voor de achterkant

Domino is ook leuk voor de kleine kinderen, dan speel je zonder punten maar met plaatjes

In de simpele variant van het dominospel wordt er niet met punten gespeeld maar is het de bedoeling zo snel mogelijk je stenen kwijt te raken. Dit kun ook gewoon met de dominostenen van de punten variant spelen, maar je kunt ook een variant met afbeelding maken.

Het is wel slim om de stenen eerst flink door elkaar te husselen, anders kun je aan de achterkant van de steen de waarde van de steen steen zien.

stap 5: Plak de afbeeldingen op de dominostenen.

Ook nu weer plak je de afbeeldingen op de dominostenen, en is het spel klaar om met je gezin te spelen

Ik vond het leuk om met kleuren te werken en heb een spons gebruikt om rondjes te maken. Maar je kunt natuurlijk ook andere vormen gebruiken of afbeeldingen van dino's, Frozen, Cars, bloemen, boerderij-dieren of wat je kinderen maar interessant of leuk vinden. Het is belangrijk dat je van elke kleur, vorm of afbeelding er 7 hebt.

Net als bij de punten variant is het handig om de stenen weer in het volgende patroon neer te leggen en deze vervolgens van links naar rechts te beplakken.

Het spel is nu af, veel plezier met spelen.

Spelvarianten

Domino is leuk voor het hele gezin vanaf het jonge kind tot aan opa en oma, en het wordt nog leuker met je eigen gemaakte domino spel

Het punten spel
Alle stenen worden met de ogen naar de onderkant gelegd (de voorraad). Iedere speler krijgt bij het begin van het spel een aantal stenen:
- bij 2 spelers zijn dit 7 stenen;
- bij 3 of 4 spelers zijn dit er 5.
De spelers leggen deze stenen, onzichtbaar voor de tegenstanders (maar zichtbaar voor zichzelf). De speler die de hoogste dubbele steen heeft (dus dubbel 5 gaat boven dubbel 3, enz.) begint en legt deze steen op het spelbord. Als niemand een dubbele steen heeft, moeten alle spelers hun stenen opnieuw nemen.

Iedere volgende speler tracht een steen van zichzelf te leggen tegen de stenen die zich al op het spelbord bevinden:
De bedoeling is een kant met een bepaald aantal ogen tegen een kant van een reeds gelegde steen met hetzelfde aantal ogen te leggen. Spelers mogen bij normale stenen slechts één keer een steen aan eenzelfde kant leggen. (Dus als er bijvoorbeeld een 1:5 ligt, mag de 1-kant maar één keer gebruikt worden en de 5-kant ook maar één keer.)

Dubbele stenen worden dwars gelegd, bij dubbele stenen mag aan de 4 kanten worden bijgelegd, daar kunnen dus aftakkingen ontstaan. Als een speler niet kan leggen, moet hij een steen nemen van de voorraad.

Eenzelfde speler:
mag in eenzelfde beurt maximaal 3 keer kopen, als hij kan spelen, moet hij dit doen.

Wie als eerste al zijn stenen kwijt is, heeft de partij gewonnen.
Aan het einde van het spel telt iedereen zijn punten en krijgt de winnaar de som van de punten van zijn tegenspelers.
Het spel is voorbij als iemand 100 punten heeft.

Het afbeeldingen spel
De regels van het afbeeldingen spel zijn bijna identiek aan de regels van het punten spel, op de volgende uitzonderingen na.

- De jongste speler mag beginnen. (dit kun je eventueel met de klok mee laten rouleren wanneer je meerder potjes speelt).
- Wanneer je niet kunt spelen, mag je éénmaal een steen pakken en deze direct neerleggen als het kan of bij je andere stenen neerleggen wanneer dat niet kan.
- De speler die als eerste geen stenen meer over heeft is de winnaar, zonder dat er punten worden gegeven, eventueel kunnen de andere spelers nog doorspelen.

Meer of minder stenen varianten
Voor de hele kleintjes is het soms leuker om een spel te maken met minder stenen en voor de echt spelletjes fans en grote gezinnen kun je ook een spel maken met extra veel stenen.
Het aantal stenen kun je op de volgende manier berekenen.
Het aantal soorten (x) (punten, afbeeldingen) X aantal soorten+1 (x+1) gedeeld door 2.
Dus bijvoorbeeld;

5 soorten = 15 stenen (5x6 = 30, 30/2 = 15)
6 soorten = 21 stenen (6x7 = 42, 42/2 = 21)
7 soorten = 28 stenen (7x8 = 56, 56/2 = 28)
8 soorten = 36 stenen (8x9 = 72, 72/2 = 36)
9 soorten = 45 stenen (9x10 = 90, 42/2 = 45)

Andere artikelen die je mogelijk interessant vind

vergelijkebare en passende arikelen


In dit artikel kun je lezen en zien hoe je een knikkerspel kunt maken van hout. Leuk voor de wat ouder kinderen, want die kunnen dit zelf maken. Bij de kleinere kinderen kunnen de ouders over grotere broer of zus een beetje helpen. <br>(inclusief sjabloon en video)

Maak een knikkerspel van hout

Voor de kleintjes is dit een leuk spelletje om leren mikken en bijvoorbeeld kleuren of vormen te leren, maar voor de oudere kinderen, is het leuk om te spelen, en leuk om te maken, want met deze basistechniek kun je helemaal je eigenspel maken met je eigen regels.

Maak je eigen mik-spelletje van wc-papier-rolletjes

Dit is een ideaal spelletje om wat tijd te overbruggen of om gewoon te ervaren dat je met bijna niets ook lol kan hebben. Het enige wat je nodig hebt is papier en iets om in, op, of overheen te springen. Het papier kun je kopen maar je kunt bijvoorbeeld ook een cover van een tijdschrift gebruiken

Maak je eigen springspelletje met papieren kikkers

Mikado is een leuk en snel spelletje, ideaal om de tijd te vullen als je even moet wachten. En wat is er nu leuker dan met een spelletje te spelen dat je zelf hebt gemaakt. Dit spelletje is bijna gratis te maken als je al wat stiften in huis hebt. Want je koopt al 100 satestokjes voor ca. 50 cent.

Maak je eigen Mikado SpelletjeHet meest recente artikel


De winter is een bijzonder seizoen, je keert naar binnen en verlangt naar de zon, tenzij het echt koud wordt dan verlang je in ene naar ijs en sneeuw. Ook deze kinderliedjes gaan over die prachtige winter, met sneeuwballen, sneeuwpoppen en natuurlijk schaatsen en sleeën

Winterliedjes

Terug naar overzicht artikelen
Reageer

Voor alle artikelen geldt dat zij niet gesponsord zijn.


Hier vind je leuke uitjes en ondernemers die iets doen voor of met kinderen in de regio Haarlem

dekleineladder.nl is ontwikkeld en wordt uitgegeven door Ginolica | Oplossingen voor het web.