Maak je eigen dominospel
Spelletjes
Domino is typisch zo'n spelletje wat je op verschillende niveau's kunt spellen, en makkelijk mee te nemen is wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat. En wat is er leuker dan domino te spelen met afbeeldingen of kleuren doe je zelf leuk vind. Maak met je en/of voor je kind dit leuke spel.
Wat heb je nodig?
- stevig stuk karton
- gekleurd papier
- afbeeldingen/kleuren voor de simpele variant
- perforator of pons
- schaar en/of mes
- lijm
Stap voor stap
stap 1: Plak de gekleurde papieren op het karton
Het leuke van je eigen spelletje maken, is dat je zelf kan bepalen hoe deze eruit komt te zien. In het geval van het voorbeeld vond ik het leuk om twee varianten te maken, een voor het punten spel en een voor de simpelere variant met afbeeldingen/kleuren.
(onderaan dit artikel worden de spel varianten uitgelegd).
Om een goede basis te maken voor de domino stenen is het handig om een stevig stuk karton tussen de voor- en achterkant van de gekleurde papieren te plakken. Ik heb een stuk karton uit de verpakking van een cornflakes-doos gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook iets anders gebruiken.
stap 2: Snijd of knip er 28 gelijke stukken uit.
Het standaard dominospel bestaat uit 28 stenen, waarbij eruit wordt gegaan van 6 waardes en een lege waarde. Eventueel kun je dit uitbreiden of versimpelen met meer of minder stenen, bij de spelvarianten kun je lezen hoeveel dominostenen je dan moet maken.
Je kunt de dominostenen in alle soorten en maten maken. Ik heb er voor gekozen om stenen van 2,5 cm bij 5 cm te maken.
Het is handig om ze meteen in dit patroon te leggen zodat je zometeen goed kunt zien waar je gebleven bent.
stap 3: Maak rondjes met een pons of perforator en plak deze op
Voor de punten variant van het dominospel is het noodzakelijk om te kunnen zien hoeveel een steen waard is. Ik heb gekozen voor de klassieke variant, met de dobbelsteen punten, maar je zou ook geschreven cijfers kunnen gebruiken.
Pak de gewenste kleur papier, en perforeer of pons rondjes, zodat je deze op kunt plakken met een pritstift.
Je begint helemaal links met de linkerkant van de stenen leeg te houden, en vervolgens de rechterkant van de steen te beplakken met respectievelijk 0,1,2,3,4,5,6 stippen (of de cijfers geen, 1,2,3,4,5,6).
Bij de tweede rij met stenen doe je het zelfde allen dan met 1 aan de linkerkant en 1,2,3,4,5,6 aan de rechterkant. Elke bovenste steen is een dubbele variant. En zo ga je door tot de laatste steen van 6,6.
stap 4: Hussel de dominostenen en maak de plaatjes voor de achterkant
In de simpele variant van het dominospel wordt er niet met punten gespeeld maar is het de bedoeling zo snel mogelijk je stenen kwijt te raken. Dit kun ook gewoon met de dominostenen van de punten variant spelen, maar je kunt ook een variant met afbeelding maken.
Het is wel slim om de stenen eerst flink door elkaar te husselen, anders kun je aan de achterkant van de steen de waarde van de steen steen zien.
stap 5: Plak de afbeeldingen op de dominostenen.
Ik vond het leuk om met kleuren te werken en heb een spons gebruikt om rondjes te maken. Maar je kunt natuurlijk ook andere vormen gebruiken of afbeeldingen van dino's, Frozen, Cars, bloemen, boerderij-dieren of wat je kinderen maar interessant of leuk vinden. Het is belangrijk dat je van elke kleur, vorm of afbeelding er 7 hebt.
Net als bij de punten variant is het handig om de stenen weer in het volgende patroon neer te leggen en deze vervolgens van links naar rechts te beplakken.
Het spel is nu af, veel plezier met spelen.
Spelvarianten
Het punten spel
Alle stenen worden met de ogen naar de onderkant gelegd (de voorraad). Iedere speler krijgt bij het begin van het spel een aantal stenen:
- bij 2 spelers zijn dit 7 stenen;
- bij 3 of 4 spelers zijn dit er 5.
De spelers leggen deze stenen, onzichtbaar voor de tegenstanders (maar zichtbaar voor zichzelf). De speler die de hoogste dubbele steen heeft (dus dubbel 5 gaat boven dubbel 3, enz.) begint en legt deze steen op het spelbord. Als niemand een dubbele steen heeft, moeten alle spelers hun stenen opnieuw nemen.
Iedere volgende speler tracht een steen van zichzelf te leggen tegen de stenen die zich al op het spelbord bevinden:
De bedoeling is een kant met een bepaald aantal ogen tegen een kant van een reeds gelegde steen met hetzelfde aantal ogen te leggen. Spelers mogen bij normale stenen slechts één keer een steen aan eenzelfde kant leggen. (Dus als er bijvoorbeeld een 1:5 ligt, mag de 1-kant maar één keer gebruikt worden en de 5-kant ook maar één keer.)
Dubbele stenen worden dwars gelegd, bij dubbele stenen mag aan de 4 kanten worden bijgelegd, daar kunnen dus aftakkingen ontstaan. Als een speler niet kan leggen, moet hij een steen nemen van de voorraad.
Eenzelfde speler:
mag in eenzelfde beurt maximaal 3 keer kopen, als hij kan spelen, moet hij dit doen.
Wie als eerste al zijn stenen kwijt is, heeft de partij gewonnen.
Aan het einde van het spel telt iedereen zijn punten en krijgt de winnaar de som van de punten van zijn tegenspelers.
Het spel is voorbij als iemand 100 punten heeft.
Het afbeeldingen spel
De regels van het afbeeldingen spel zijn bijna identiek aan de regels van het punten spel, op de volgende uitzonderingen na.
- De jongste speler mag beginnen. (dit kun je eventueel met de klok mee laten rouleren wanneer je meerder potjes speelt).
- Wanneer je niet kunt spelen, mag je éénmaal een steen pakken en deze direct neerleggen als het kan of bij je andere stenen neerleggen wanneer dat niet kan.
- De speler die als eerste geen stenen meer over heeft is de winnaar, zonder dat er punten worden gegeven, eventueel kunnen de andere spelers nog doorspelen.
Meer of minder stenen varianten
Voor de hele kleintjes is het soms leuker om een spel te maken met minder stenen en voor de echt spelletjes fans en grote gezinnen kun je ook een spel maken met extra veel stenen.
Het aantal stenen kun je op de volgende manier berekenen.
Het aantal soorten (x) (punten, afbeeldingen) X aantal soorten+1 (x+1) gedeeld door 2.
Dus bijvoorbeeld;
5 soorten = 15 stenen (5x6 = 30, 30/2 = 15)
6 soorten = 21 stenen (6x7 = 42, 42/2 = 21)
7 soorten = 28 stenen (7x8 = 56, 56/2 = 28)
8 soorten = 36 stenen (8x9 = 72, 72/2 = 36)
9 soorten = 45 stenen (9x10 = 90, 42/2 = 45)
Andere artikelen die je mogelijk interessant vind
vergelijkebare en passende arikelen
Maak een knikkerspel van hout
Maak je eigen mik-spelletje van wc-papier-rolletjes
Maak je eigen springspelletje met papieren kikkers
Maak je eigen Mikado Spelletje
Het meest recente artikel
Winterliedjes
Voor alle artikelen geldt dat zij niet gesponsord zijn.