Maak je eigen mik-spelletje van wc-papier-rolletjes

Spelletjes

Voor de kleintjes is dit een leuk spelletje om leren mikken en bijvoorbeeld kleuren of vormen te leren, maar voor de oudere kinderen, is het leuk om te spelen, en leuk om te maken, want met deze basistechniek kun je helemaal je eigenspel maken met je eigen regels.

Wat heb je nodig?

Wat heb je nodig om samen met je kind deze grappige spelletjes te maken met wc-papier-rolletjes?
  • Wc-papier rolletjes
  • Een pritt stift
  • Plakband
  • Schaar
  • En materiaal om mee te mikken
    • kastanjes,
    • kralen,
    • vilten knikkers,
    • knikkers,
    • knopen
    • of iets anders, net wat je voor handen hebt.
  • Wil je het spel versieren dan kun je bijvoorbeeld nog vliegerpapier of inpakpapier gebruiken.

Variant 1

Een schuif of rol spelletje

Met slechts 5 wc-papier-rolletjes-kun-je-al-een-leuk-spelletje-maken-voor-kindEventueel kunnen je kinderen de rolletjes eerst versieren waardoor het spelletje nog meer van jezelf wordtLeg het spelletje tegen de muur of tussen jullie in en je kunt beginnen met spelen

De eerste variant is een rol of schuif spelletje, waarbij je vijf (of meer) wc-papier rolletjes aan elkaar bevestigd, en eventueel versiert met bijvoorbeeld inpakpapier, vliegerpapier of verf. Vervolgens leg je deze tegen een muur en kun je gaan spelen.

De eventuele regels maak je zelf, onderaan dit artikel kun je basis regels vinden voor dit spelletje.

Je kunt het spelletje ook tussen personen in leggen en zo naar elkaar schijven of rollen, dan ligt de nadruk maar op samenspelen in plaats van winnen.

Variant 2

Een gooi spelletje

De tweede variant is en gooi spelletje van wc-papier rolletjes geknipt in verschillende hoogtesEn ook deze variant kun je versieren in het voorbeeld is gebruik gemaakt van vlieger-papierEn nu kunnen je kinderen samen met het spelletje gaan spelen.

De tweede variant is een gooi spelletje, waarbij je ook vijf wc-papier rolletjes gebruikt alleen deze keer knip je ze in verschillende hoogtes, en plak je deze in een rondlopende vorm aan elkaar.

Ook nu kun je het spelletje weer versieren, maar dit hoeft natuurlijk niet.

Binnen een kwartier heb je een spel dat je samen kunt spelen, en wanneer je deze ook wilt versieren duurt het iets langer. Bij de volgende variant en op de bijbehorende video kun je zien hoe je de kokertjes in kunt pakken met vliegerpapier en aan elkaar kunt bevestigen.

Variant 3 Stap voor stap (basis techniek)

stap 1: Knip de wc-papier-rolletjes in de gewenste hoogtes

Je kinderen en jij kunnen helemaal zelf bepalen hoe het spel er uit komt te zien.Door te variëren in de hoogtes krijg je een mooi en gevarieerd landschap

De derde variant is ook een gooi spelletje alleen dan wat uitgebreider met verschillende soorten kleuren en hoogtes.

Het leuke is dat je dit spel helemaal naar eigeninzicht maken, ik heb er voor gekozen om 4 niveaus te maken.

In het voorbeeld heb ik

12 kokertjes geknipt door twee keer een wc-papier-rolletje in 6 stukken te knippen.

12 kokertjes geknipt door vier keer een wc-papier-rolletje in 3 stukken te knippen.

4 kokertjes geknipt door twee keer een wc-papier-rolletje door midden te knippen.

En een kokertje in zijn geheel gebruikt.

stap 2: Pak de rolletjes in met vliegerpapier

smeer de kokertjes wc-papier-rolletjes in door twee vingers door het kokertje te steken.Pak een stukje vliegerpapier en rol deze om het ingelijmde kokertjeDoe een beetje lijm op de randenVouw de ingelijmde randjes om

Ik vond het leuk om de kokertjes in te pakken met vliegerpapier, zodat je duidelijk kunt zien, wat de waarde is van een beplaald vakje, maar je kunt ze natuurlijk ook blank houden of op een andere manier versieren.

Het inpakken doe je door eerst de kokertjes in te smeren met pritt stift of een andere soort lijm.
Vervolgend rol je een stukje vliegerpapier of inpakpapier om het kokertje en die je nog een beetje lijm aan het stukje dat te lang is en plak je deze vast.

Nu hoef je alleen nog de overstekende randjes van een beetje lijm te voorzien om te vouwen.

In het voorbeeld heb ik

de 12 kleinste kokertjes met oranje vliegerpapier ingepakt
1 punt

de 12 middelste kokertjes met oranje-geel vliegerpapier ingepakt
3 punten

de 2 van de 4 kokertjes die een half wc-papier-rolletje hoog zijn met geel vliegerpapier, 1 met rood vliegerpapier, en 1 met groen vliegerpapier ingepakt.
geel = 5 punten, rood = Punten worden gehalveerd en groen = Punten worden verdubbeld.

Het wc-papier-rolletje dat helemaal gebruikt wordt is ingepakt met een stukje goed inpakpapier.

Tip: Vliegerpapier is te koop op rol, maar er bestaan ook boekjes met van elke kleur 10 velletjes, ideaal om dit spelletje te maken.

stap 3: Plak de kokertjes aan elkaar

Om het spel extra stevigheid te geven kun je daar waar de randen elkaar raken de kokertjes met wat lijm vast plakkenBij alle naden kun je het spelletje vast plakken met plakbandEn je zelfgemaakte mik spelletje is klaar om mee te spelen

Het leuke van het maken van dit spelletjes is dat je zelf de indeling kan maken, zo kun je alles aan elkaar plakken, met ruimtes er tussen of misschien wel als 1 grote kronkel slang.

Om het spel extra stevigheid te geven kun je daar waar de randen elkaar raken de kokertjes met wat lijm vast plakken, om vervolgens aan de onderkant op alle plekken waar de kokertjes elkaar raken een plakbandje te plakken.
Dit herhaal je tot alle kokertjes aan elkaar geplakt zijn.

En nu is jezelf gemaakte mik-spelletje klaar en kun je gaan spelen.

Spelregels

Spelregels voor variant 1

De spelregels kun je zelf bepalen maar hier heb je een opzetje

Dit is een simpel spelletje en kan op elk niveau gespeeld worden.
Zo is het voor de kleintjes al spannend om de knikker of kastanje in überhaupt in de kokertjes te schuiven.

Voor de wat ouder kinderen kun je afspreken dat bepaalde kokers meer punten waard zijn dan andere waardoor ze gerichter kunnen mikken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de kokers van verschillende kleuren te voorzien, of er kaartjes aan de bovenkant op te plakken.

Educatief
Je kunt je kind ook heel makkelijk iets leren met dit spelletje, Voor de kleintjes bijvoorbeeld, kleuren, namen van dieren, vormen, door de kokertjes een kleur te geven of er kaartje op te plakken met een afbeelding, en steeds te benoemen welke kleur, dier of vorm geraakt is.

Maar zelfs voor de oudere kinderen, kan het een uitdagend spelletje worden. Zo kun je er bijvoorbeeld een rekenspelletje van maken, door bijvoorbeeld de 2e en de 4e koker te voorzien van (x) en (:) en de de andere van de cijfers 1, 2 en 3. Dit lijkt heel makelijk en dat is het in het begin ook, maar als de reeks langer wordt worden de sommen vanzelf moeilijker. lekker laagdrempelig dus, maar uiteindelijk wel uitdagend. tenzij je een rekenwonder als kind hebt natuurlijk.

voorbeeld:
2 x 3 = 6 x 2 = 12 : 3 = 4 x 2 = 8 x 3 = 24 x 2 = 48 : 3 = ? etc

eventueel kun je ook afspreken om bijvoorbeeld alleen te vermenigvuldigen en de cijfers 1 ,2 ,3 4 en 5 te gebruiken.

voorbeeld: 1 x 4 = 4 x 3 = 12 x 5 = 60 x 2 = 120 x 1 = 120 x 3 = 360 x 4 = ? etc

Spelregels voor variant 2 en 3

Of je nu een organische vorm maakt of niet jullie bepalen de regelsHet leuke is dat je de regels helemaal zelf kunt bepalen

Eigenlijk kun je net als de vorm ook de regels helemaal zelf bepalen, deze regels dienen dan ook alleen ter inspiratie. Voel je vrij je eigen regels te maken.

Voor de tweede variant hadden we thuis bedacht dat de oranje kokers 1 punt waard zijn, de paarse 3 en de gouden koker 5 punten.

Je kunt zowel tegen elkaar spelen als met elkaar proberen zoveel mogelijk punten te scoren.

Bij de derde variant hadden we bijna dezelfde punten indeling, oranje 1 punt, geel-oranje 3 punten, gele 5 punten, en goud 10 punten.
rood = alle punten gehalveerd en groen alle punten verdubbeld.

Maar je kunt ook andere kleuren en regels introduceren.
Bijvoorbeeld:

- een beurt overslaan
- een extra beurt gooien
- 10 punten voor de andere speler(s)
- 5 punten aftrek voor de andere speler(s)
- etc.

net wat jullie leuk lijkt


Veel plezier!

Video

Andere artikelen die je mogelijk interessant vindt

vergelijkebare en passende arikelen


In dit artikel kun je lezen en zien hoe je een knikkerspel kunt maken van hout. Leuk voor de wat ouder kinderen, want die kunnen dit zelf maken. Bij de kleinere kinderen kunnen de ouders over grotere broer of zus een beetje helpen. <br>(inclusief sjabloon en video)

Maak een knikkerspel van hout

Domino is typisch zo'n spelletje wat je op verschillende niveau's kunt spellen, en makkelijk mee te nemen is wanneer je bijvoorbeeld op vakantie gaat. En wat is er leuker dan domino te spelen met afbeeldingen of kleuren doe je zelf leuk vind. Maak met je en/of voor je kind dit leuke spel.

Maak je eigen dominospel

Dit is een ideaal spelletje om wat tijd te overbruggen of om gewoon te ervaren dat je met bijna niets ook lol kan hebben. Het enige wat je nodig hebt is papier en iets om in, op, of overheen te springen. Het papier kun je kopen maar je kunt bijvoorbeeld ook een cover van een tijdschrift gebruiken

Maak je eigen springspelletje met papieren kikkers

Mikado is een leuk en snel spelletje, ideaal om de tijd te vullen als je even moet wachten. En wat is er nu leuker dan met een spelletje te spelen dat je zelf hebt gemaakt. Dit spelletje is bijna gratis te maken als je al wat stiften in huis hebt. Want je koopt al 100 satestokjes voor ca. 50 cent.

Maak je eigen Mikado Spelletje



Het meest recente artikel


De winter is een bijzonder seizoen, je keert naar binnen en verlangt naar de zon, tenzij het echt koud wordt dan verlang je in ene naar ijs en sneeuw. Ook deze kinderliedjes gaan over die prachtige winter, met sneeuwballen, sneeuwpoppen en natuurlijk schaatsen en sleeën

Winterliedjes

Terug naar overzicht artikelen
Reageer

Voor alle artikelen geldt dat zij niet gesponsord zijn.


Hier vind je leuke uitjes en ondernemers die iets doen voor of met kinderen in de regio Haarlem

dekleineladder.nl is ontwikkeld en wordt uitgegeven door Ginolica | Oplossingen voor het web.