Maak je eigen Adventskalender met of voor je kind

Knutselen

December is de maand van de feesten en verwachting, eerst is er Sinterklaas en daarna kerst en nieuwjaar. Met deze adventskalender kan je kind of kinderen de tijd ervaren en verlangen naar de kerst door elke dag het sterretje te verplaatsen of bij te plakken. En op de 24e verschijnt de afbeelding.

Wat heb je nodig?

Wat heb je nodig om zelf deze leuke en mooie adventkalender te maken?
 • Een basisvorm, ik heb gekozen voor een onderzetten van een taart, maar je kunt elke willekeurige vorm gebruiken.
 • vlieger-papier
 • Eventueel een stuk gekleurd karton om de basisvorm te bedekken.
 • Een stuk karton om het luikje te maken.
 • Goud karton
 • een sterren pons
 • plakgum
 • Glitterlijm met kwast
 • Geel wasco-krijtje
 • Prit stift
 • Hobby mes of schaar
 • En je laat je kind een leuke afbeelding uitkiezen.

Stap voor stap

stap 1: Knip de vormen uit

gebruik de basis vorm om de vormen uit te knippen

Ik heb een onderzetter van een taart gekozen als basis vorm, en omdat deze wit is en vliegerpapier doorschijnend, neem ik de vorm over op een paars stuk karton en knip deze uit.

Dit doe je ook met het vliegerpapier, alleen dan maak je de cirkel rondom een centimeter groter.

Ook knip je een stuk vliegerpapier uit dat net zo groot is als de afbeelding alleen aan de bovenzijde 2 centimeter groter.

stap 2: Teken en schilder het vliegerpapier

Laat je kind een mooie sterren tekening maken met wasco krijtjesDaarna schilder je met glitterlijm de glitter op het vlieger papier

Laat je kind eerst een tekening maken van sterren en hier vervolgens overheen schilderen met glitter-lijm. Zowel op de cirkel als op het vierkantje

stap 3: Maak het venster in de basisvorm

Maak een venster door in het midden van de basisvorm en cikel te knippenPlak de twee delen op elkaar

Terwijl de lijm droogt maak je het venster in de basisvorm, dit doe je door een ronde vorm bijvoorbeeld een kopje op de basisvorm te leggen en deze om te trekken en uit te knippen, dit venster neem je ook over op de paarse vorm. En vervolgens lijm je de twee vormen op elkaar.

stap 4: Pons of knip de ster of sterren uit

pons of knip de sterren uit die over de kalender zullen reizen

Nu maak je de sterren, afhankelijk van de methode die je kiest maak je 1 of 24 sterren.

1. ster voor de methode van de reizende ster en 24 sterren wanneer je kiest om elke dag en ster erbij te plakken.

stap 5: Plak het vlieger-papier op de basisvorm

Plak de basis vorm op het vliegerpapier en plak de randen om

Wanneer het werkje van je kind droog is, pak je deze en draait hem met de achterkant naar boven.

Pak de basisvorm en lijm deze precies in het midden van het vliegerpapier.

Knip of snij de overstekende rand in op ongeveer elke centimeter en doe dit ook aan de binnenkant.

Waarna je deze randen om plakt.
De basis is nu af.

stap 6: Maak het luikje en plaats de afbeelding

teken de stroken voor het luikje op het karton door de randen van de afbeeling over te nemenplak de onderdelen van het luikje op de basisvorm Schuif de afbeelding van Jezus en het bedekkende vlieger-papierje erin

Nu maak je het luikje , pak het stuk karton, ik gebruik hier karton van een doos cornflakes maar je kunt ook iets anders gebruiken. Je legt de afbeelding erop. en rondom trek je een lijn op zo’n centimeter afstand. Behalve aan de bovenzijde. daar trek je de lijn strak tegen de afbeelding. Waarna je nog 3 stroken tekent en deze vormen uitknipt.

Pak de basis vorm en plak de stroken aan de achterkant rond het venster, Hierop plak je het vierkante stuk karton, ik heb hier nog een halve cirkel uitgeknipt zodat je makkelijker de afbeelding en het stukje extra vlieger papier erin en eruit kunt schuiven.

stap 7: Markeer de plekken waar de ster of sterren opgeplakt zullen worden

Markeer de plekken waar de sterren opgeplakt zullen worden

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is het makkeren van de plekken waar de ster of sterren geplaatst gaan worden.

Dit kun je op verschillende manieren doen, ik heb gekozen om met een andere kleur wasco, stippen te zetten.

stap 8: De adventskalender is klaar

De zelfgemaakte kalender is af, en de sterren mogen gaan reizenOp kerstavond mag het bedekkende vlieger-papiertje weg geschoven worden en verschijnt de afbeelding van JezusWanneer je voor de methode kiest van de 24 sterren maf het plaatje van Jezus natuurlijk ook te voor schijn komen

Nu is de adventskalender klaar voor gebruik.

Je kunt kiezen welke methode je het leukst vindt.

De methode van de reizende ster, waarbij je de ster steeds een plekje opschuift en wanneer de ster zijn laatste plekje heeft bereikt op 24 december het bedekkende vlieger-papiertje weghaalt.

Of je plakt er elke dag een ster bij zodat je op 24 december 24 sterren op de adventskalender hebt geplakt en waarna je natuurlijk ook het bedekkende vlieger-papiertje weghaalt.

Door gebruik te maken van vlieger-papier, dat glad en vettig is in combinantie met plakgum, kun je deze kalender vele jaren gebruiken. En de afbeelding eventueel aan de leeftijd van je kind aanpassen.

Veel plezier

Video

Andere artikelen die je mogelijk interessant vindt

vergelijkebare en passende arikelen


Hier vind je een overzicht met teksten van kerstliedjes, leuk om met je kind(eren) te zingen. <br>Met o.a 'Stille nacht', 'Oh Denneboom', 'Er is een kindeke geboren op aard', 'Er is een roos ontsprongen', 'Heel lang gelden', 'Stil nu', 'De herdertjes lagen bij nachte' en meer.

Kerstliedjes

Knutselen hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn en je hebt ook niet altijd van alles nodig om iets leuks en moois te maken.<br>Bijna iedereen heeft de spullen voor de sneeuwvlok wel in huis.<br>Met deze basis kun je bijv. ook een mooie slinger maken of decoratie voor op het raam of in de boom.

Maak een sneeuwvlok van papier

Dit is een echt kerstkoekje dat o.a veel gegeten wordt in Duitsland en Oostenrijk tijdens de kerstdagen.<br>Het is een lekker knapperig koekje dat er niet alleen lekker uit ziet, maar ook heel lekker smaakt. In dit artikel vind je het recept.

Maak dit lekkere Kerstkoekje Vanillekipferl

Glühwein is echt een drankje voor de winter, bij het skiën of schaatsen, maar ook lekker bij kerst en nieuwjaar. Deze Glühwein is speciaal voor kinder gemaakt met appelsap i.p.v. wijn.<br>Lekker warm en met een heerlijke smaak.<br>Ook leuk als alternatief voor je gasten die geen alcohol drinken.

Glühwein (voor kinderen)

Bijenwas is een fijn materiaal om mee te werken.<br>Doordat het warm wordt in je handen kun je er figuren mee maken (kleien), maar ook heel goed gebruiken om kaarsen mee te versieren, zeker als je de bijenwas-folie gebruikt. <br>Leuk om weg te geven of om zelf van te genieten.

Kaarsen versieren met bijenwasHet meest recente artikel


De winter is een bijzonder seizoen, je keert naar binnen en verlangt naar de zon, tenzij het echt koud wordt dan verlang je in ene naar ijs en sneeuw. Ook deze kinderliedjes gaan over die prachtige winter, met sneeuwballen, sneeuwpoppen en natuurlijk schaatsen en sleeën

Winterliedjes

Terug naar overzicht artikelen
Reageer

Voor alle artikelen geldt dat zij niet gesponsord zijn.


Hier vind je leuke uitjes en ondernemers die iets doen voor of met kinderen in de regio Haarlem

dekleineladder.nl is ontwikkeld en wordt uitgegeven door Ginolica | Oplossingen voor het web.