Maak leuke poppetjes van oude sokken | deel 1

Knutselen

Oude sokken gooi je niet weg maar daar maak je deze prachtige handpoppetjes van.

Kindervoetjes groeien snel, en daarmee ook de stapel sokken die je kind niet meer past. Je kunt de sokken natuurlijk weggooien of weggeven, maar je kunt er ook hele leuke handpoppetjes mee maken. In dit artikel kun je lezen en zien, hoe je zelf van die leuke sokpoppen kunt maken.

Wat heb je nodig?

Met wat simpele spullen kun je al heel snel deze leuke sokpopjes maken
  • Oude sokken
  • Een schaar
  • Elastieken
  • Naald en draad
  • Stiften
  • Eventueel kun je natuurlijk ook nog andere materialen gebruiken.

Stap voor stap

stap 1: Pak een oude sok en verdeel deze in drie delen

Verdeel de sok in drie delen zodat er zometeen een hoofd en lijfje ontstaat in je handpopjeDoor een elastiekje rond de bovenkant van de hiel te binden maak je de eerste twee delen van je sokpop

Om een handpop te maken met een oude sok, kun je de sok het beste verdelen in drie delen;

- oren, haren of muts
- het hoofd (gezicht)
- en het lijfje

Dit kun je met verschillende materialen doen, maar een elastiek of naald en draad zijn het makkelijkst.
Voor dat je de pop maakt is het handig om even goed te kijken, wat voor een printje de sok heeft, zodat je daar 'gebruik' van kunt maken.
Voor deze pop is de hiel van de pop, gekozen om als basis voor het hoofd te dienen.
Net boven de hiel, bind je de sok af met een elastiek of naald en draad.

stap 2: Vul de hiel, en creëer een hoofdje

Kies je vulling middel uit en maak er een bolletje vanVul de hiel van de pop en druk deze stevig aan.Vorm het hoofdje net zolang totdat je tevreden bent met de vorm van het het hoofdje

Om een mooi rond hoofdje te maken, vul je de hiel van de sok. Dit kun je met verschillende materialen doen.

Zo kun je bijvoorbeeld een krant, keukenspons, gekaarde wol, vulmiddel of een andere sok gebruiken.
Let bij het kiezen van je vulmiddel wel op wat je in de toekomst met het poppetje wilt kunnen doen en hoe oud je kind is.

Wil je de sokpop bijvoorbeeld kunnen wassen omdat je kind het nog in zijn of haar mond stopt, of je kind het poppetje graag overal mee naartoe neemt, dan kun je beter kiezen voor de keukenspons omdat deze zijn vorm behoud na het wassen.

Wriemel net zolang met het gekozen vulmiddel tot de vorm van het gezichtje naar wens is.

stap 3: Maak het hoofdje aan de onderkant dicht

Door de andere kant van de hiel ook dicht te maken onstaat het hoofd van je sokpop

Als het hoofdje goed gevuld is, kun je deze aan de onderkant dicht naaien, of dichtbinden met een draad of elastiek.
Nu is de basis van je poppetje af.

Eventueel kun je van een andere sok het elastiek afknippen en deze om de nek van de sokpop binden zodat de nek wat stevigere wordt. Op deze manier laat de sokpop zijn hoofdje niet hangen.
zie stap 5

stap 4: Maak oren, een mutsje, vlechten of haren voor je sokpop

Met het bovenste deel van je sokpop maak je de oren, haren, vlechten of de mutsknip het bovenste deel van de sokpop in zodat er twee delen ontstaanKijk, zo simpel maak je twee grote konijnen oren

Je kunt nu het gezichtje maken van de sokpop. Als eerst is het handig om te bepalen wat je op het hoofd wilt hebben, zijn dit haren, vlechten, een mutsje of net als in dit geval twee grote oren.
(op ongeveer 2/3 van het onderstaande filmpje kun je zien, hoe je mutsjes of haren of vlechtjes maakt).

Knip de tenen van de sok in tweedelen en je oren zijn eigenlijk direct klaar, al kun je deze ook nog vullen en dichtnaaien als je zou willen, maar dat hoeft dus niet.

stap 5: Maak het gezichtje van je sokpop

met-wat-stiften-of-andere-materialen-maak-je-het-gezicht-van-je-handpop

Nu hoef je alleen nog het gezichtje van de sokpop te maken. Het makkelijkst kun je dit doen met stiften, maar je kunt bijvoorbeeld ook een paar oude knopen gebruiken of het gezichtje erop naaien. Net wat je mooi vind of voor handen hebt.

stap 5: Eventueel het lijfje aanpassen

Je kunt delen van andere sokken ook gebruiken om je handpop verder aan te passenOp deze manier kun je de nek van de sokpop wat verstevigenNu kun je lekker gaan spelen met je zelfgemaakte sokpopdoor twee gaatjes te maken kan je kind met zijn vingers twee armpjes maken

Bij stap 3 stond al vermeld dat je de nek kunt versterken met het elastiek van een andere sok. Maar met een andere sok kun je bijvoorbeeld ook armen maken als je dat leuk vind.

Je pop is nu af je kind kan er lekker mee gaan spelen, of knuffelen. Eventueel kun je ook nog twee kleine gaatjes maken aan de boven kant van het lijfje (net onder de kop). Zodat je kind twee vingers door de gaten kan steken.

Varianten

Je kunt natuurlijk verschillende soorten sokpopjes maken, bekijk het filmpje voor meer inspiratie

Behalve dit konijn, kun je natuurlijk ook andere sokpoppen maken, bijvoorbeeld een sokpop met vlechten. In het filmpje kun je wat inspiratie op doen.

Veel plezier !

Video

Andere artikelen die je mogelijk interessant vindt

vergelijkebare en passende arikelen


Knutselen hoeft niet altijd iets 'zinnigs' op te leveren of ergens op te lijken. Soms is het gewoon fijn om te voelen en te experimenteren met materialen. Klei is een leuk materiaal, al moeten sommige kleine kinderen even wennen aan de vieze handjes, maar daarna kunnen de mooiste creaties ontstaan.

Lekker experimenteren met klei en rietjes

Pasen komt eraan, een van de leukste feesten voor de kleintjes, door hun fantasiewereld kunnen ze echt verlangen naar de paashaas en het zoeken naar eieren, in dit artikel lees je hoe je met je kleintje zelf mooie eieren kunt knutselen, leuk om aan een hazelaar-tak te hangen of bij het paasontbijt.

Paaseitjes versieren

Kinderen zijn vaak nog heel erg zintuigelijk ingesteld en met het maken van vilten balletjes kunnen ze hun lol op. Het vilten balletje is de basis voor deze grappige en mooie vilten eikeltjes, maar je kunt er bijvoorbeeld ook mee knikkeren of een sneeuwpopje maken. Kortom leuk om te leren en te doen

Herfstdecoratie van vilten eikeltjesHet meest recente artikel


De winter is een bijzonder seizoen, je keert naar binnen en verlangt naar de zon, tenzij het echt koud wordt dan verlang je in ene naar ijs en sneeuw. Ook deze kinderliedjes gaan over die prachtige winter, met sneeuwballen, sneeuwpoppen en natuurlijk schaatsen en sleeën

Winterliedjes

Terug naar overzicht artikelen
Reageer

Voor alle artikelen geldt dat zij niet gesponsord zijn.


Hier vind je leuke uitjes en ondernemers die iets doen voor of met kinderen in de regio Haarlem

dekleineladder.nl is ontwikkeld en wordt uitgegeven door Ginolica | Oplossingen voor het web.