Herfstdecoratie van vilten eikeltjes
Knutselen
Kinderen zijn vaak nog heel erg zintuigelijk ingesteld en met het maken van vilten balletjes kunnen ze hun lol op. Het vilten balletje is de basis voor deze grappige en mooie vilten eikeltjes, maar je kunt er bijvoorbeeld ook mee knikkeren of een sneeuwpopje maken. Kortom leuk om te leren en te doen
Wat heb je nodig?
- Meerdere kleuren gekaarde wol
- Een oude handdoek
- Een kom met water
- Handzeep
- Eikeldopjes
- Eventueel
- Kinderlijm
Stap voor stap
stap 1: Kies de kleur en vouw de wol tot een bolletje
Laat je kind zijn of haar lieveling kleuren uitkiezen en vul deze eventueel aan met andere kleuren.
Om een bolletje te kunnen maken, scheur je eerst een stukje wol af en vouwt deze tot een bolletje door de buitenrand steeds naar binnen te vouwen tot het niet meer kan.
Is je kind nog erg klein, kun je eventueel de eerste fase van het maken van het bolletje zelf doen of door een oudere broer of zus, totdat het bolletje al min of meer zijn vorm heeft en alleen nog harder gedraaid moet worden (stap 4).
Geef je kind dan wel een stukje wol om mee te experimenteren, want natte wol met zeep is een lekker gevoel en het is een hele ervaring om te zien dat die zachte wol kan veranderen in iets anders.
stap 2: Met water, zeep en draaien, maak je het bolletje
Stop het gevouwen bolletje in een bak met warm water en zorg dat de wol goed doordrenkt wordt van het water, voor je deze weer uitknijpt.
Vervolgens maak je je handen zeperig en smeer je het bolletje wol in met deze zeep, net zolang tot deze lekker zeperig aan voelt en al een beetje op een bolletje begint te lijken.
Maak nu twee kommetjes van je handen en draai het bolletje wol nu voorzichtig tussen je handen, zonder druk uit te oefenen. Hierdoor gaan de weerhaakjes van de wol in elkaar haken en veranderd het wol in vilt.
Af en toe stop je met draaien en aai je weer over het bolletje om te voorkomen dat er geen scheuren ontstaan, doop het bolletje in het water, druk de lucht en de zeep eruit en daarna ga je weer verder met draaien.
Dit doe je net zolang tot het een echt balletje is geworden. Tijdens het draaien kun je langzaam de druk opvoeren.
stap 3: Wat je kunt doen als er een scheur of kier ontstaat
Wanneer je te hard drukt, kan het voorkomen dat er een scheur of kier ontstaat in je bolletje.
Dit kun je eenvoudig oplossen door een plukje wol te pakken, deze nat te maken en voorzichtig over de scheur of kier heen te leggen en de rest om het bolletje heen te vouwen.
Hierna maak je je vinger weer zeperig en ga je voorzichtig over het lapje wol heen zodat deze hecht aan het balletje en het één geheel vormt.
Waarna je weer verder kunt gaan met het draaien van het bolletje tussen je handen.
stap 4: Rol het bolletje in de gewenste hardheid
In principe is je vilten bolletje nu klaar, hij nog zacht en je kunt hem induwen.
Voor de eikeltjes moet het bolletje nog wat harder worden. dit doet doe je door het bolletje tussen je vlakke handen te draaien. Dit kun je met wat meer kracht doen en hoe langer je dit doet hoe harder en kleiner het vilten bolletje wordt.
Dit is ook het moment dat eventuele kleine kinderen, voor wie de eerdere stappen te lastige waren, kunnen helpen met het maken van eikeltjes
stap 5: Maak het vilten eikeltje
Nu is je balletje echt af en hoef je hem alleen nog maar te vormen in een eikeltje.
Dit doe je door het balletje tussen je duim en wijsvinger heen en weer te rollen en/of op de handdoek te rollen.
Pak een mooi eikendopje dat je in een park of bos gevonden hebt en stop het eikeltje erin. Duw deze goed aan, zodat de rand van het dopje in het eikeltje te zien is. Nu haal je ze weer uit elkaar en laat je het vilten eikeltje eerst goed drogen (ca. 24 uur) anders kan het gaan schimmelen en dat zou zonden zijn.
De volgende dag zijn de eikeltjes goed gedoogd en kun je de eikeltje met wat kinderlijm of kneed-gum in het dopje plakken, al kan het ook zonder.
Wanneer je eikeltjes klaar zijn kun je zo mooi op een schaal leggen, of er een draadje aan maken en bijvoorbeeld in het raam hangen.
Wat je nog meer kunt doen met vilten balletjes
Nu hebben we voor deze herfstdecoratie gebruik gemaakt van vilten balletjes, maar daar kun je natuurlijk ook allerlei andere dingen van maken.
Zo kun je bijvoorbeeld het balletje gebruiken om mee te knikkeren of om een mik spelletje mee te spelen, maar je kunt er ook een sneeuwpop mee maken door drie verschillende diktes op elkaar te naaien of plakken. Een rups, oogjes, kralen voor een ketting en nog veel meer.
Veel plezier
Video
Andere artikelen die je mogelijk interessant vindt
vergelijkebare en passende arikelen
Maak een knikkerspel van hout
Maak je eigen mik-spelletje van wc-papier-rolletjes
Maak een ketting van zelfgemaakte vilten kralen
Het meest recente artikel
Winterliedjes
Voor alle artikelen geldt dat zij niet gesponsord zijn.