Maak een ketting van zelfgemaakte vilten kralen

Knutselen

Wol is een prachtig en fijn materiaal om mee te werken. En in dit artikel kun je lezen hoe je van wol mooie kralen kunt maken om vervolgens een ketting te maken. Het is een intensief werkje, maar dan krijg je wel iets bijzonders.

Wat heb je nodig?

Wat heb je nodig om zelf zo'n mooie ketting te maken met zelfgemaakte kralen van vilt?
 • Meerdere kleuren gekaarde wol
 • Een oude handdoek
 • Een kom met water
 • Handzeep
 • Een mesje
 • Een naald
 • Garen
 • Eventueel
  • een sushi matje
  • wat plastic
  • en gaas

Stap voor stap

stap 1: Het verdelen van de wol

Met behulp van een bamboe-matje kun je makkelijker een rolletje maken van vilt!Kies de kleuren die je kind mooi vind of laat je kind de kleuren uitkiezen.

Als eerste kies je de kleuren uit die je wilt gebruiken, je hebt minimaal 2 kleuren nodig, maar dit mogen er ook meer zijn.
Om je tafel te beschermen, leg je eerst de oude handdoek op de tafel en vervolgens een stuk plastic, zodat de wol niet aan je handdoek gaat plakken. Hierop leg je het bamboe-matje (sushi). Op zich kan het ook zonder, maar het werkt wel een stuk makkelijker met een matje.

Nu ga je de wol neerleggen op het matje, bedenkt dat de eerste kleur die je neerlegt aan de buitenkant komt.
Scheur steeds een stukje wol af en verdeel deze zodat deze een beetje overlappen. Vervolgens pak je de volgende kleur, belangrijk is dat je deze 90 graden gedraaid op de vorige kleur legt. Deze stap herhaal je tot je alle kleuren die je wilt gebruiken op elkaar hebt gelegd.

Let op hoe meer wol je gebruikt, hoe dikker de kralen worden. De wol zal ongeveer 2/3e slinken.
In het filmpje kun je goed zien hoe je de wol het beste kunt scheuren en verdelen.

stap 2: Maak de wol nat

Door zeep, water en wrijving maak je van wol, vilt.

Om de wol te vilten gebruik je water en zeep.
Leg een gaasdoek over de wol, zodat de wol goed blijft liggen en niet gaat verschuiven. (ook hier geldt weer dat het ook zonder kan, maar dat het makkelijker werkt als je het wel doet).

Pak de zeep en dompel deze in het water en sprenkel de druppels over de wol, dit doe je net zolang tot de wol goed nat is geworden van de zeepsop.

stap 3: Druk de lucht uit het wol

Door de lucht er goed uit te drukken ontstaat er een geheel en veranderd de wol al een beetje in viltDit doe je het makkelijkst door van binnen naar buiten te werken

Als de wol goed nat is geworden van het zeepsop, duw je de lucht uit het wol. Dit doe je door voorzichtig vanuit het midden naar buiten met je handen op de wol te duwen. Hierna verwijder je voorzichtig het gaasdoek zodat de wol netjes op het matje blijft liggen.

stap 4: Rol de wol tot een rolletje

Nu ga je de wol rollen, maar dat doe je heel voorzichtig, zonder echt de duwen of druk uit te oefenenHoe meer lucht eruit gaat, hoe meer zeep er uit wil, dit kun je helpen door af en toe de wol uit te knijpenDoor verder met de handdoek te rollen verliest de wol weer wat water en gaat het vilt process verder

Nu is de wol klaar om tot een rolletje gerold te worden. Dit doe je door heel voorzichtig en zonder kracht het bamboe-matje naar je toe te rollen, net als bij sushi. Wanneer je een spiraal effect wilt bereiken moet je goed opletten dat de wol echt opgerold word en niet gevouwen. (al geeft dit ook weer een mooi effect).

Na een paar minuten begint het al een rolletje te worden. Het rolletje is nu nog heel zacht en luchtig. Druk boven de waterbak het overtollige zeep uit het rolletje en ga dan weer verder met rollen in het matje. Alleen nu gebruik je ook de handdoek tijdens het rollen en mag je wat harder duwen. Deze stappen herhaal je een paar keer tot dat het rolletje een stevigere basis krijgt. Hij is dan nog niet hard, maar valt ook niet meer uit elkaar.

stap 5: Rol de wol met je handen

De wol is al flink aan het vilten en je kunt hem nu steviger maken door het rolletje tussen je handen verder te rollenOok nu wissel je het rollen tussen je handen af met het rollen op de handdoek

Als het rolletje stevig genoeg is geworden, kun je het rolletje tussen je handen gaan rollen en heb je het plastic en het bamboe-matje niet meer nodig.
Tijdens het rollen kun je ook over het rolletje wrijven en aaien zodat er een gelijkmatiger geheel ontstaat.

Het rollen tussen je handen wissel je af met het rollen op de handdoek. Het rolletje is nu al zo vervilt dat je niet bang hoeft te zijn dat hij aan je handdoek zal hechten. Dit doe je net zolang tot het rolletje stevig aanvoelt.

Je moet het rolletje aan één kant vast kunnen houden, zonder dat deze doorbuigt.

stap 6: Spoel de wol en laat het drogen

Je hebt nu een stevig rolletje die je nu kunt uitspoelen om de laatste zeeprestjes kwijt te raken.

De laatste stap in het viltproces is het spoelen van de wol, dit kun je het makkelijks doen door het rolletje bijvoorbeeld in de keuken onder een lopende kraan te houden afwisselend met warm en koud water. Door het spoelen verwijder je de laatste zeepresten en vilt het wol nog meer.

Je kunt de wol eventueel ook net als op de foto in een bakje met vers water uitspoelen.
Hierna droog je de wol door het rolletje nog eens goed in de handdoek te rollen.
Nu moet het rolletje verder drogen (ook van binnen) door het rolletje een dag weg te leggen.

stap 7: Snijd de kralen

Pak een scherp mes en snijd het rolletjes in plakjes en je prachtige vilten kralen onstaan onder je ogen

De volgende dag (of later) pak je het rolletje en legt deze op een snijplank. Nu kun je de kralen snijden, denk erom dat je een scherp mesje gebruikt zonder ribbels, zodat je kralen niet gaan rafelen. Je kunt de kralen recht afsnijden zodat je gelijkmatige plakjes krijgt, maar je kunt ze ook diagonaal snijden waardoor je een wat speelser effect krijgt.

stap 8: Rijg de ketting

Nu verdeel je de kralen en kun je de ketting gaan rijgen

Nu kun je de ketting rijgen.
Verdeel de kralen zo, dat jij ze er mooi uit vind zien, eventueel kun je meerdere kleurcombinaties maken en deze met elkaar mixen, of de vilten-kralen combineren met andere soorten kralen.

Kies een garen en rijg de kralen eraan. In het voorbeeld is er gekozen voor een elastisch garen, waardoor je geen sluiting hoeft te kopen/bevestigen. Deze is in diverse kleuren te koop en kun je dus aanpassen aan je ketting.
Wanneer je geen knoop wilt zien, kun je aan het einde één van de kralen over de knoop schuiven, waardoor het lijkt dat je een naadloze ketting hebt gemaakt.

stap 9: Je ketting van vilten-kralen is af

En kijk eens wat een mooie vilten ketting en/of armband je hebt gemaakt, je kind zal het met trots dragen.

Je ketting is af!
Naast het maken van een ketting kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een (bijpassende) armband te maken. Of verschillende soorten kralen te combineren.Veel plezier!

Video

Andere artikelen die je mogelijk interessant vindt

vergelijkebare en passende arikelen


In bijna elk huis zijn er wel één of meerdere klokken te vinden, en waarom zou je die er niet wat leuker uit laten zien. In dit artikel zie je hoe je van een simpele klok een mooie klok kunt maken. Leuk om zelf te doen of samen met je kind. <br>Bekijk de stap voor stap uitleg in artikel en video

Maak je eigen klok

Knutselen hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn en je hebt ook niet altijd van alles nodig om iets leuks en moois te maken.<br>Bijna iedereen heeft de spullen voor de sneeuwvlok wel in huis.<br>Met deze basis kun je bijv. ook een mooie slinger maken of decoratie voor op het raam of in de boom.

Maak een sneeuwvlok van papier

Bijenwas is een fijn materiaal om mee te werken.<br>Doordat het warm wordt in je handen kun je er figuren mee maken (kleien), maar ook heel goed gebruiken om kaarsen mee te versieren, zeker als je de bijenwas-folie gebruikt. <br>Leuk om weg te geven of om zelf van te genieten.

Kaarsen versieren met bijenwas

Kinderen zijn vaak nog heel erg zintuigelijk ingesteld en met het maken van vilten balletjes kunnen ze hun lol op. Het vilten balletje is de basis voor deze grappige en mooie vilten eikeltjes, maar je kunt er bijvoorbeeld ook mee knikkeren of een sneeuwpopje maken. Kortom leuk om te leren en te doen

Herfstdecoratie van vilten eikeltjesHet meest recente artikel


De winter is een bijzonder seizoen, je keert naar binnen en verlangt naar de zon, tenzij het echt koud wordt dan verlang je in ene naar ijs en sneeuw. Ook deze kinderliedjes gaan over die prachtige winter, met sneeuwballen, sneeuwpoppen en natuurlijk schaatsen en sleeën

Winterliedjes

Terug naar overzicht artikelen
Reageer

Voor alle artikelen geldt dat zij niet gesponsord zijn.


Hier vind je leuke uitjes en ondernemers die iets doen voor of met kinderen in de regio Haarlem

dekleineladder.nl is ontwikkeld en wordt uitgegeven door Ginolica | Oplossingen voor het web.