Maak je eigen klok

Knutselen

In bijna elk huis zijn er wel één of meerdere klokken te vinden, en waarom zou je die er niet wat leuker uit laten zien. In dit artikel zie je hoe je van een simpele klok een mooie klok kunt maken. Leuk om zelf te doen of samen met je kind.
Bekijk de stap voor stap uitleg in artikel en video

Wat heb je nodig?

Wat heb je nodig?
  • Een klok (deze is bij Ikea gekocht, maar je kunt natuurlijk ook ergens anders een klok kopen
  • Materiaal om de klok mee te versieren, in dit voorbeeld worden karton, verf en bladeren gebruikt
  • Gereedschappen om mee te werken, in dit voorbeeld worden lijm, potlood, schaar en een penseeltje gebruikt

Stap voor stap

stap 1: Het demonteren van de klok

Het demonteren van de klok

Deze klok heeft een deksel, en deze halen we af door aan de achterkant de pinnetjes in te duwen en de deksel eruit de duwen. Daarna halen we voorzichtig de wijzers eraf. Nu houden we alleen de body van de klok over. Deze kun je zo laten of net als in het voorbeeld een kleur geven.

stap 2: De wijzerplaat voorbereiden

De wijzerplaat voorbereiden

Als basis voor de wijzerplaat gebruik je een stuk gekleurd papier of karton, waaneer je besluit om iets te knutselen, maar je kunt natuurlijk ook een tekening of schilderij maken met of voor je kind (zie alternatieven).
In beide gevallen leg je de deksel over de basis, omlijnd deze met een potlood en knip je de vorm uit. Om het midden van de klok te bepalen, herhaal je deze stap met een ander papiertje, die je vervolgens 2 keer dubbelvouwt en precies op de basis legt. Door met een punaise in het midden van de wijzerplaat te prikken heb je strak een referentie van het midden van de klok.

stap 3: De wijzerplaat versieren en zorgen dat de cijfers goed gepositioneerd worden

De wijzerplaat versieren en zorgen dat de cijfers goed gepositioneerd worden

Wanneer je met een klein kind de wijzerplaat gaat maken is het slim om de wijzerplaat nog niet uit te knippen, maar in het vel te houden en je kind gewoon z'n gang te laten gaan, dan krijg je een spontaner resultaat.
Om te zorgen dat de cijfers straks op de goede plek komen, kun je het sjabloon gebruiken of wanneer je geen printer hebt er zelf een maken (elke keer 30 graden opschuiven).
Met het gaatje in de basis van de wijzerplaat kun je de basis precies op het sjabloon plakken met een klein stukje dubbelgevouwen plakband. Nu kun je de wijzerplaat versieren met de materialen die je wilt gebruiken.

Let wel op dat de materialen niet te hoog zijn, anders kunnen de wijzers er niet meer overheen.

stap 4: De wijzerplaat plaatsen in de klok

De wijzerplaat plaatsen in de klok

Wanneer je klaar bent en eventueel je wijzerplaat hebt laten drogen. Kun je de eventueel uitstekende delen afknippen en nog een klein randje extra zodat hij zo goed past. Met de punt van een schaar maak je via de achterkant het gaatje wat groter zodat het draai-meganiek van de klok er doorheen kan.
En voor je de wijzerplaat vast plakt met spuitlijm, test je eerst even of de wijzerplaat past.

Let op!, wanneer je de wijzerplaat in de body van de klok plakt moet je dit heel precies doen, om te zorgen dat de 12 precies boven komt.

stap 5: Wijzers en deksel

De zelfgemaakt klok is af

Nadat je de wijzerplaat nog eens goed hebt aangerukt, kun je de wijzers en de deksel terug plaatsen. In het voorbeeld zijn de wijzers ook geschilderd, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Alternatieven

Zelfgemaakt klok met kindertekeningZelfgemaakt klok met leuke afbeelding van FrozenZelfgemaakt klok van hout met ecolineZelfgemaakte klok zonder body

Nu is er in dit artikel een herfstklok gemaakt maar je kunt natuurlijk, alles gebruiken om een leuke klok te maken. Zo kun je samen met je kind een leuke tekening of schilderij maken en deze gebruiken (misschien leuk voor een moederdag of vaderdag cadeau).
Een mooie afbeelding of foto van een favoriete film, dier, hobby etc. (leuk als cadeau of finishing touch voor een nieuwe kinderkamer).
En wanneer je het mechaniek uit de klok haalt, kun je ook de body weglaten en vervangen door iets anders. De basis van de wijzerplaat moet dan wel stevig zijn, bijvoorbeeld een dun plaatje hout of perspex.
Twee jaar geleden maakte ik bijvoorbeeld de laatste klok in deze alternatieven, met mijn dochtertje.

Wat voor klok je ook gaat maken, je moet er in ieder geval voor zorgen dat de wijzers vrij boven de wijzerplaat kunnen draaien.

Veel plezier!

Video

Andere artikelen die je mogelijk interresant vindt

vergelijkebare en passende arikelen


In dit artikel kun je lezen en zien hoe je een knikkerspel kunt maken van hout. Leuk voor de wat ouder kinderen, want die kunnen dit zelf maken. Bij de kleinere kinderen kunnen de ouders over grotere broer of zus een beetje helpen. <br>(inclusief sjabloon en video)

Maak een knikkerspel van hout

Maak samen met je zoon of dochter een mooie mijter van Sinterklaas.<br>gemaakt van gekleurd karton, crêpe-papier en behangerslijm.<br>Samen met de pieten-muts uit het vorige artikel, heb je alles in huis voor een leuke verkleed partij of om de sint te gaan helpen als hulp-sinterklaas.

Maak een Mijter van Sinterklaas

Deze techniek bestaat al heel lang, maar hij blijft leuk. Eerst vul je een vel papier helemaal met wasco (vet krijt) en vervolgens schilder je hier overheen met plakkaatverf.<br>Als de verf gedroogd is krab je met een krabbertje de verf weg, en ontstaat er een onvoorspelbare tekening.

Toveren met wasco, plakkaatverf en een krabbertje

Wol is een prachtig en fijn materiaal om mee te werken. En in dit artikel kun je lezen hoe je van wol mooie kralen kunt maken om vervolgens een ketting te maken. Het is een intensief werkje, maar dan krijg je wel iets bijzonders.

Maak een ketting van zelfgemaakte vilten kralenHet meest recente artikel


De winter is een bijzonder seizoen, je keert naar binnen en verlangt naar de zon, tenzij het echt koud wordt dan verlang je in ene naar ijs en sneeuw. Ook deze kinderliedjes gaan over die prachtige winter, met sneeuwballen, sneeuwpoppen en natuurlijk schaatsen en sleeën

Winterliedjes

Terug naar overzicht artikelen
Reageer

Voor alle artikelen geldt dat zij niet gesponsord zijn.


Hier vind je leuke uitjes en ondernemers die iets doen voor of met kinderen in de regio Haarlem

dekleineladder.nl is ontwikkeld en wordt uitgegeven door Ginolica | Oplossingen voor het web.