Maak je eigen mandarijnlichtje

Proefjes

Wist je dat je een kaars kunt maken van een mandarijn en een beetje olie?
Echt een leuk proefje voor de wat oudere kinderen, al is ouderlijk toezicht bij dit proefje wel verstandig, voor de kleinere kinderen is het ook een leuk proefje maar dan vooral als toeschouwer.

Wat heb je nodig?

Dit heb je nodig om een appel om te toveren in een paddestoel, een lekkere en gezonde traktatie die ogen van de kinderen zal doen stralen.
  • Appel
  • Mesje
  • Eventueel
    • Citroen sap

Stap voor stap

stap 1: Verwijder de schil van het vruchtvlees

Neem een mandarijn die een beetje plat is aan de bovenkant zo kan deze makkelijker blijven staan.Snijd de mandarijn geheel door midden of maak voorzichtig een sneetje in de mandarijnen-schilVerwijder voorzichtig het vruchtvlees, (de partjes) uit de schil van de mandarijn

Kies een mandarijn uit die aan de bovenkant (de kant met de navel) een beetje plat is, of in ieder geval geen bobbel heeft, anders blijft het lichtje straks niet goed staan. Eventueel kun je ook een sinaasappel gebruiken.

Je kunt de mandarijn op twee manieren voorbereiden:

1) Je snijd de mandarijn doormidden zodat je een boven en een onder kant overhoudt. (de partjes worden door midden gesneden). Waarna je bij de bovenkant de partjes eruit haalt.
Dit is de makkelijkste manier, alleen het nadeel is dat bij het eruit halen van het vruchtvlees het lontje nat wordt en het even duurt voordat deze wil branden.

2) De tweede methode is iets meer priegel werk. Je snijdt de schil voorzicht in en peutert dan eerst de onderkant van de mandarijn schil eraf (deze heb je niet nodig) waarna je voorzichtig de bovenkant van de schil van het vruchtvlees verwijderd door met je duim of wijsvinger tussen het vruchtvlees en de schil te duwen, zodat er ruimte komt tussen de schil en het vruchtvlees.

In beide gevallen moet je er voor zorgen dat de draden die straks de lont vormen blijven zitten.

stap 2: Vul de mandarijn-schil met olie

De schil is leeg en de mandarijn-schil kan gevuld worden met olieVul de mandarijnen-schil nu voor de helft met olie

Wanneer je het vruchtvlees uit de mandarijn-schil verwijderd hebt, kun je deze vullen met olie, eigenlijk maakt het niet uit welke olie je gebruikt. Je vult de schil voor de helft met olie en ook het lontje doop je goed onder waarna je deze weer rechtop zet.

Heb je er erg veel sap gemorst tijdens het verwijderen van het vruchtvlees dan kun je de schil en de lont het beste even droogdeppen of laten staan, anders neemt het de olie niet op en wil hij niet branden.

stap 3: Steek het lichtje aan

En nu hoef je de creatie van je kind alleen nog op te hangen, bijvoorbeeld met een lint

Leg je eigengemaakte mandarijn-lichtje op een schaal of bord en steek de lont van het lichtje aan.

Het kan even duren voor de lont wil ontbranden, zeker als deze te nat is geworden tijdens het verwijderen van het vruchtvlees, maar uiteindelijk lukt het en heb je een kaars gemaakt van mandarijn en olie. Die nog lekker ruikt ook.

Veel plezier!

In samenwerking met HET BONTE HUIS

In samenwerking met HET BONTE HUIS

Voor de thuis rubriek is de kleine ladder een samenwerkingsverband aangegaan met HET BONTE HUIS.

HET BONTE HUIS is een kleinschalige kinderopvang in het centrum van Haarlem, dat zijn inspiratie haalt uit de antroposofie, Reggio Emilia en Emmi Pikler.

Op de website van HET BONTE HUIS vindt je een blog waar regelmatig interessante berichten over bijvoorbeeld opvoeding geplaatst worden.

Andere artikelen die je mogelijk interessant vindt

vergelijkebare en passende arikelen


In een aantal artikelen word er gebruik gemaakt van zelfgemaakte glitterlijm. In dit artikel met video kun je zien hoe je zelf glitterlijm kunt maken en hoe je deze makkelijk kunt bewaren voor een andere keer, ook zie je hoe je in enkele minuten glitterlijm kunt maken. Leuk voor als finishing touch.

Maak je eigen glitterlijm

Bijenwas is een fijn materiaal om mee te werken.<br>Doordat het warm wordt in je handen kun je er figuren mee maken (kleien), maar ook heel goed gebruiken om kaarsen mee te versieren, zeker als je de bijenwas-folie gebruikt. <br>Leuk om weg te geven of om zelf van te genieten.

Kaarsen versieren met bijenwas

Knutselen hoeft niet altijd iets 'zinnigs' op te leveren of ergens op te lijken. Soms is het gewoon fijn om te voelen en te experimenteren met materialen. Klei is een leuk materiaal, al moeten sommige kleine kinderen even wennen aan de vieze handjes, maar daarna kunnen de mooiste creaties ontstaan.

Lekker experimenteren met klei en rietjes

Is het buiten niet zo lekker... Laat je kind dan eens een mooie natuur-collage maken! Het enige dat je nodig hebt is een stuk karton, plaatjes van de natuur en een beetje hobby-lijm.<br>Eventueel kun je de afbeeldingen nog aanvullen met herfstblaadjes, bloemblaadjes of veertjes.

Natuur Collage makenHet meest recente artikel


De winter is een bijzonder seizoen, je keert naar binnen en verlangt naar de zon, tenzij het echt koud wordt dan verlang je in ene naar ijs en sneeuw. Ook deze kinderliedjes gaan over die prachtige winter, met sneeuwballen, sneeuwpoppen en natuurlijk schaatsen en sleeën

Winterliedjes

Terug naar overzicht artikelen
Reageer

Voor alle artikelen geldt dat zij niet gesponsord zijn.


Hier vind je leuke uitjes en ondernemers die iets doen voor of met kinderen in de regio Haarlem

dekleineladder.nl is ontwikkeld en wordt uitgegeven door Ginolica | Oplossingen voor het web.