Teylers Museum

Musea & Ontdekken

De luchtballon


De activiteit 'De luchtballon' van Teylers Museum wordt u aangeboden door dekleineladder.nl uit Haarlem

In 1783 – één jaar voordat Teylers Museum zijn deuren opende – werd een eeuwenoude droom werkelijkheid: vliegen. De uitvinding van de luchtballon inspireerde wetenschappers, avonturiers, en kunstenaars en veroorzaakte in de 19de eeuw een ware ballonrage. In de tentoonstelling zijn zeldzame en kostbare objecten te zien uit internationale collecties. Door middel van virtual reality kunnen jong en oud zelf het spannende gevoel ervaren hoe het is om het aardoppervlak te verlaten, net als de pioniers van toen! De luchtballon is van 30 april t/m 28 augustus 2016 te zien in Teylers Museum.

Ongekende mogelijkheden

Met de komst van de luchtballon leek alles mogelijk. Voorheen onbereikbare plekken, zoals de Noordpool en de binnenlanden van Afrika, konden verkend worden en reizen kreeg een nieuwe dimensie. Ook voor de wetenschap was het een belangrijke uitvinding. Nooit eerder was er iemand in de hogere luchtlagen geweest. Met gevaar voor eigen leven, werd onderzoek gedaan naar meteorologische fenomenen. Bovenin de atmosfeer was nauwelijks zuurstof en de ballons dreven onbestuurbaar op de wind. Op de tentoonstelling komen al die spannende verhalen ruim aan bod.

Reuzeballon

‘Aeronauten’ en hun luchtballons zorgden in de loop van de 19de eeuw voor spanning en sensatie op kermissen en andere publieksevenementen. In 1865 kwam de grootste ballon ter wereld naar Nederland. De beroemde Franse fotograaf en schrijver Félix Nadar organiseerde in Amsterdam een veelbesproken massaevenement met de demonstratie van zijn reuzenballon Le Géant. Eronder hing een compleet ingericht huisje, inclusief champagne. Op de tentoonstelling staat een reconstructie van het huisje op ware grootte.

Race om de wereld

Een nieuwe uitvinding, het vliegtuig, haalde de ballonvaart snel in. Toch blijft de luchtballon fascineren. Rijke avonturiers zoals Richard Branson doen nog altijd verwoede pogingen om records te verbreken met ballonvaarten. Ballonfestivals trekken duizenden bezoekers. De tentoonstelling laat al deze hoogte- maar ook dieptepunten zien met spannende foto’s, objecten, prenten en films.

Teylers Museum en de ballonvaart

In de tijd dat de luchtballon uitgevonden werd, opende Teylers Museum zijn deuren om kennis te verzamelen en te delen. Het laboratorium dat Teylers toen vooral was, deed actief onderzoek naar de elementen die de basis vormen van de ballonvaart: lucht en gassen. In 1850 schreef een van Teylers genootschappen zelfs een prijsvraag uit om het probleem van de onbestuurbaarheid van de luchtballon op te lossen.

Informatie

Deze activiteit vond het laatst plaats op
zondag 28 augustus 2016

10:00 - 17:00

4 - 12

2,-

12,50

10 tot 15 euro (uitgangspunt 1 kind en 1 ouder)

binnen

Mogelijk wordt dit kinderuitje ook op een andere dag of tijdstip aangeboden.
Kijk in de uitladder voor een actueel aanbod van kinderuitjes in de omgeving van Haarlem

Contact & Openingstijden

Contact gegevens

Spaarne 16
2011 CH Haarlem-Centrum

info@teylersmuseum.nl
www.teylersmuseum.nl
023-5160960


Openingstijden

maandag:10:00 - 17:00
dinsdag:10:00 - 17:00
woensdag:10:00 - 17:00
donderdag:10:00 - 17:00
vrijdag:10:00 - 17:00
zaterdag:10:00 - 17:00
zondag:12:00 - 17:00

Uizonderingen

Uitzonderingen;
Op Tweede Pinksterdag zijn we van 12 - 17 uur geopend.

Het museum is gesloten op:
maandag
Nieuwjaarsdag (1 januari)
1e Kerstdag (25 december)

Plattegrond


Hier vind je leuke uitjes en ondernemers die iets doen voor of met kinderen in de regio Haarlem

dekleineladder.nl is ontwikkeld en wordt uitgegeven door Ginolica | Oplossingen voor het web.